2011-2012

Rudolf Steiner Szeminárium 2011/2012
4. évfolyam
KARMA ÉS PARZIVAL

Wolfram von Eschenbach epikus műve, a Parzival, egy keresés története: utazás az öröm, tanulás, fájdalom, tévedés, szenvedés, tapasztalás, felismerés és önismeret földi világán át, kutatva azokat a legmagasztosabb, legmagasabb rendű szellemi víziókat és ideálokat, amelyek az emberi szívben élnek.

 

A budapesti Rudolf Steiner Szeminárium következő programja – antropozófiai tanulmányaink részeként – lehetőséget kínál ennek az irodalmi mesterműnek a megismerésére. Foglalkozni fogunk a sors, az életrajz, a pedagógia, a mitológia és a történelem témáival Artur király legendái, a Grál misztériumai és az ezoterikus kereszténység összefüggésében, mely (utóbbi) Rudolf Steiner munkásságának középpontjában áll.

 

Utazásunk során felfedezzük, hogy ez a 800 éves történet milyen jelenvalósággal bír ma is. Ősi emberi és társadalmi valóságokkal foglalkozik, Istenhez való kapcsolatunk mai kérdéseivel, mindennapi földi életünk drámájával és a XXI. század számos minket érintő témájával is.

 

A munka 9 hétvégén keresztül tart, péntekenként bevezető előadásokkal, a szombati szemináriumokon részletesebb elmélyüléssel, magyarázatokkal és beszélgetésekkel. Mindezeket festésfoglalkozások kísérik, ahol a témák dinamikája és mélysége színekben fejeződhet ki. A szombat esték a Parzival adott fejezetéről szóló előadással zárulnak. A résztvevőknek javasolt, hogy a hétvége témájául szolgáló fejezeteket elolvassák.

 

Vasárnap délelőttönként lehetőségünk lesz tanulmányozni egy válogatást Rudolf Steiner Karma előadásaiból, amit 1924-ben tartott, különös tekintettel azokra a szellemi és földi eseményekre, mely elvezették Rudolf Steinert, hogy 1923/24 karácsonyán újra alapítsa az Antropozófiai Társaságot.

Advertisement
%d bloggers like this: